STRESSHANTERING

För mig började vägen mot stresshantering när jag hade ett chefsjobb, små barn och ställdes inför min egen utmattningsdepression. Min energi tog slut. Jag började söka efter ett sätt att hantera kombinationen av familj, karriär och framförallt mina egna föreställningar om vad jag "måste".

Sen dess har jag arbetat med min egen och sedan andras stresshantering och förmåga till att skapa energi och Glädjefylld Vilja i arbetet. Jag har utbildat mig inom stresshantering, mental träning och förmåga att skapa energi i stället för att enbart förbruka den.

Känner du igen känslan?

Vad är stress?

Vi brukar skilja på positiv och negativ stress. Positiv stress är när du fortfarande kan hantera tillfällig press, njuta av resultatet eller ansträngningen och sedan koppla av. Negativ stress är när du upplever att du ständigt är under press från dig själv eller andra och inte kan varva ner tillräckligt mycket mellan utmaningarna. Det kan vara vardagliga utmaningar hemma, på fritiden eller i arbetet.

Stress - 5 stadier av negativ stress

  1. Fysisk trötthet. Du får svårt att sova, lider av sömnunderskott och är klarvaken mitt i natten. Du känner dig ständigt trött även när sover mycket. Du känner hur du är i en obalans som du inte riktigt kan hantera. 
  2. Intellektuell trötthet. Du drabbas av glömska, dåligt minne, beslutsvånda och tapper tråden. Har svårt att fokusera och hamnar oftare i ett tunnelseende. Relationen till din omgivning börjar påverkas. 
  3. Social trötthet. I det här skedet orkar du inte med andra människor och det börjar ofta med att det går ut över privatlivet även om du till en början försöker hålla skenet uppe på jobbet och för dig själv. Du känner inte igen dig själv.
  4. Personlighetsförändring. I det här stadiet känner din omgivning inte igen dig. Du är inte dig själv. Du är känslomässigt trött, likgiltig och arrogant.  Samtidigt har du har brist på självinsikt och vill inte lyssna på din omgivning.
  5. Sammanbrott. Du får en mental och känslomässig kollaps, känslorna hinner ikapp, all glädje, energi o motivation försvinner. Utmatningsdepression eller annan diagnos som tar mycket lång tid att återhämta sig från.

Med kännedom om dessa olika stadier kan du se på dig själv och även stödja din omgivning när dessa uppstår. Jag hjälper dig med insikter och kompetens om stress. 

Kontakta mig så berättar jag mer om stresshantering för individ och organisation! Jag ger individuellt stöd och håller föreläsningar och workshops på företag och i organisationer.

Eva Swede, 0733-81 80 84, eller fyll i kontaktformuläret längst ner i vänster kolumn så kontaktar jag dig.